We will pay you according to the number of days of the school year you work. The daily rate of pay is determined by taking the annual salary and dividing it by the number of working days in the school year (e.g. 184). If you were hired at the start of the school year, you will receive the full annual salary divided over 12 monthly paychecks. If you were hired after the start of the new school term, your salary entitlement will be the number of workdays left in the year multiplied by your daily rate. Your first paycheck will be prorated and the remainder of your paychecks will be the same monthly amount you would earn had you worked the full year. Additionally, 184 service days represents 10 months of service, however, you are paid during the summer months so your pay is spread out evenly and may result in a lower first check for mid-year hires.
Full year annual salary = $60,000 for 184 days
Daily rate = $60,000/184 = $326.09
# Days employee will work = 98 days (January start date)
Earnings for school year = 98 x 326.09 = $31,956.82
Monthly paycheck = $60,000/12 = $5,000
Amount to be paid February to July = $30,000
Total entitlement $31,956.82 – remaining full paychecks $30,000 = Prorated January paycheck = $1,956.82